Albayrak Torna Kuruldu
1984 Yılında Eskişehir Sanayi Sitesinde 70m2 lik bir atölyede temelleri atıldı.
1984 yılı Temmuz ayında, merhum H. Osman ALBAYRAK’ın vizyoner girişimiyle Sanayi Çarşısı Ateş Sokak’ta yalnızca 65 m²’lik bir atölyede ALBAYRAK TORNA'nın ilk adımları atılmıştır. Bu küçük atölye, firmamızın büyük bir başarıya giden yolunun başlangıcı olmuştur. Zaman içinde sektörde kazandığı deneyim ve güvenle hızla büyüyen firmamız, 2002 yılında Albayrak Makine Elektronik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. unvanını alarak, kurumsal kimliğini güçlendirmiştir.
Talaşlı imalat sektöründeki gelişmeleri yakından takip ederek, her geçen yıl teknolojiye yatırım yapmış ve üretim kalitesini sürekli olarak iyileştirmiştir. Bu doğrultuda, daha verimli hizmet ve kaliteli üretim hedefiyle, 2002 yılında Tornacılar Sanayi Sitesi'ne taşınan firmamız, 2013 yılı itibarıyla Organize Sanayi Bölgesi 27. Cadde'deki yeni tesisine geçmiştir. Burada, en son teknolojiye sahip CNC tezgahları ve yan ekipmanlarıyla donatılmış modern makine parkı ile üretim faaliyetlerine devam etmektedir.
2021 yılı Mart ayı itibariyle firmamız Albayrak Makine Elektronik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adını aldı. Firmamız, tüm bu yatırımları ve yenilikleri, "Kaliteli üretim, zamanında teslimat" felsefesiyle birleştirerek sektördeki liderliğini pekiştirmektedir. Her geçen yıl daha büyük projelere imza atarak, müşteri memnuniyetini ve sektördeki başarılarını sürekli olarak artırmaktadır.
Tasarım, analiz, doğrulama süreçlerinde yazılım kullanımı
1984 Yılında Eskişehir Sanayi Sitesinde 70m2 lik bir atölyede temelleri atıldı.
20 yıllık tecrübesi ile büyüyen Albayrak Torna 2004 yılında Albayrak Limited Şirketi olarak yolculuğuna devam etti.
Tornacılar Sitesindeki 480m2 lik yeni yerinde Demiryolu Sektörüne girmiş, Estram için PAKS sistemi tasarlayıp uygulamaya geçirmiştir.
PAKS Sistemleri üzerine kısa sürede gelen başarı ALDOOR Markasının doğmasına neden oldu.
Türkiye'de İlk Milli Yarım Boy PAKS Sistemi olan ALPSD-5000 Peron Ayırıcı Kapı Sistemi Tasarım ve imalatı yapıldı.
Zaman içerisinde PAKS Sitemlerinde tecrübelerini artıran Albayrak Makine 2013 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesindeki Kendi Fabrikasına taşınarak Büyümeye devam etti.
Türkiye'de ilk Yerli ALPSD-1000 Tam Bot PAKS Sistemi Tasarım ve imalatı yapıldı.
2013-2017 yılları arasında PAKS Sisteminin olmazsa olmazı olan SIL3 Sertifikası çalışmalarına başlandı.
Osmangazi Üniversitesi TEKNOPARK içerisinde Demiryolu Sektöründe AR GE çalışmaları için Albayrak Arge birimi kuruldu.
Almanya'da, Avrupanın en büyük Demiryolu Ulaşım Fuarı olan INNOTRANS Fuarına Türkiye'den Albayrak Makine Olarak Katıldık.
PAKS Sisteminde uzmanlaşan Albayrak Makine Ltd. Şti. Albayrak Makine Elektronik Ltd. Şti. Olarak yoluna Devam Etti.
İstanbul Kabataş Mahmutbey Metrosu için Tam boy PAKS Sistemi olan ALPSD-1000 Kapı Sistemi kuruldu.
TÜBİTAK destekli ALDCU-200 Kapı Kontrol Ünitesi tasarımı ve SIL sertifikasyon projesine başladı. Bu çalışma, demiryolu kapı sistemlerinde yerli ve güvenli çözümler geliştirme vizyonunun önemli bir adımı oldu.
İlk ihracat projesi olan Belarus Minsk Metrosu için SIL4 seviyesinde özel tasarım Yarım Boy PAKS üretimini başarıyla tamamlayarak teslim etti.
Tam boy peron ayırıcı kapı sistemi olan ALPSD-1000 için SIL4 sertifikasını alarak, uluslararası emniyet standartlarını karşılayan bir çözüm sundu.
Tren kapı sistemleri alanında yerli tasarım ve üretimi hedefleyen ARGE çalışmalarına başladı.
Demiryolu sinyalizasyon güvenliğini artırmak amacıyla, Allight markası altında SIL4 sertifikalı sinyal lambası tasarım, üretim ve sertifikasyon sürecini tamamladı.
EN 15085 kaynak sertifikasını alarak, raylı sistemler için kaynaklı imalat süreçlerinde uluslararası kalite ve güvenlik standartlarını sağladı.
Güçlenen kurumsal yapısı doğrultusunda, Albayrak Makine Elektronik A.Ş. unvanını alarak anonim şirket statüsüne geçti.
ABB metro araçlarının kapı modernizasyonu projesi için sözleşme imzalayarak, mevcut sistemleri yenileme ve modernleştirme alanında önemli bir projeye başladı.
Halkalı-Yeni Havalimanı metro hattı için PAKS kurulumu projesi kapsamında sözleşme imzalayarak, ulaşım altyapısına katkı sağlamaya devam etti.
Gebze-Darıca metro hattına yönelik PAKS kurulumu için sözleşme imzalayarak, raylı sistemler alanındaki projelerine bir yenisini ekledi.
Yurt dışı pazarlarda etkinliğini artırma hedefiyle, Londra’da düzenlenen Railtex 2022 fuarına katılım sağladı.
Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında, üretim ve operasyon süreçlerini değerlendirerek Karbon Ayak İzi Raporu aldı.
Berlin’de gerçekleştirilen dünyanın en büyük demiryolu fuarlarından biri olan InnoTrans 2022 ve Eskişehir’de düzenlenen RIS 2022 fuarlarına katılım sağlayarak, yenilikçi çözümlerini sektörle buluşturdu.
Milli Elektrikli Tren Seti (EMU) için İç ve Alın Kapıları tasarım ve üretim sürecini kapsayan stratejik bir projeye yönelik sözleşme imzaladı.
Belarus Minsk Metrosu için toplam 3 istasyonu kapsayan projenin ikinci etabı için sözleşme imzalayarak uluslararası pazardaki etkinliğini artırmaya devam etti.